Wettelijke verdeling en de notaris

Wettelijke verdeling nalatenschap

Als er geen testament is en u wel getrouwd bent, of (geregistreerd) partners, gaat de nalatenschap volgens de wettelijke verdeling in eerste instantie naar de langstlevende partner. De kinderen kunnen hun deel van de erfenis dan nog niet opeisen, maar de langstlevende partner moet al wel vaak erfbelasting over deze delen betalen. Dat kan de langstlevende partner in geldnood brengen. Daarvoor zijn oplossingen, waarover Hoekstra & Partners u graag adviseert: de mogelijkheid om een opvullegaat in uw testament op te nemen.

Wanneer u een opvullegaat in het testament opneemt, wordt de erfbelasting over de delen van de kinderen uitgesteld van het overlijden van de eerste partner, naar het tweede overlijden. Dit legaat komt dan bovenop het erfdeel voor de langstlevende. Die krijgt hierdoor een groter deel van de erfenis; de kinderen krijgen een kleiner deel. Een opvullegaat is niet voor iedereen een oplossing, Hoekstra & Partners bepaalt aan de hand van uw situatie en de wensen wat het best past in uw maatwerk testament.

Regel een opvullegaat voor wettelijke verdeling bij de notaris

Ook voor het laten opstellen van uw testament met opvullegaat kunt u bij Hoekstra & Partners Notarissen terecht. Zo weet u zeker dat alles juridisch perfect geregeld is.

TIP: OPVULLEGAAT
Indien u gehuwd bent of geregistreerd partner en bij uw overlijden een partner en een of meer kinderen achterlaat, bent u in veel gevallen over de kindsdelen erfbelasting verschuldigd. Mocht u in het verleden al een langstlevende testament hebben opgemaakt of nog geen testament hebben opgemaakt, dan kan dit worden voorkomen door een nieuw langstlevende testament op te maken.

Uw notarieel adviseur
in Tilburg

Hoekstra & Partners Notarissen is een samenwerkingsverband van notarissen verspreid op 6 locaties in Nederland. Zowel particulieren als bedrijven kunnen bij Hoekstra & Partners terecht voor notariële dienstverlening op ieder denkbaar gebied.

DE KRACHT ACHTER HOEKSTRA & PARTNERS NOTARISSEN

Maak kennis met de specialisten

Harold Jansen

Notaris

Marjolein Kuijpers

Behandelaar familiepraktijk

Kirsten Nouws

Behandelaar familie- en ondernemingsrechtpraktijk