Kies voor zekerheid bij de notaris

Koopcontract bij huis kopen

Gaat u een huis kopen of verkopen? Dan is het wettelijk verplicht om een koopcontract – ook wel koopovereenkomst genoemd – op te stellen. In het koopcontract staan alle afspraken die koper en verkoper samen maken én de voorwaarden. Het is dus belangrijk dat het koopcontract waterdicht is. Natuurlijk kunt u een standaard koopcontract van internet halen, of het laten opstellen door de makelaar. Maar u kunt er ook een notaris van Hoekstra & Partners bij betrekken.

Wat moet er in een koopcontract staan?

In het koopcontract staan de gegevens van de koper en de verkoper, en natuurlijk ook alle informatie over de woning waar het om gaat. Ook de prijs, de wijze van betaling en de opleveringsdatum staan erin. Neemt u als koper roerende zaken over, zoals vloeren of meubels? Dan worden ook die in het koopcontract vermeld. Heel belangrijk zijn verder de ontbindende voorwaarden. Bijvoorbeeld wanneer de koper de financiering niet rond krijgt of wanneer uit nader onderzoek blijkt dat de bodem van het perceel vervuild is. Ook een waarborgsom maakt vaak onderdeel uit van de koopakte.

Wilt u zeker weten dat alles in het koopcontract dat u zelf heeft opgesteld – of dat de makelaar heeft opgesteld – klopt? Dan kunt u bij Hoekstra & Partners Notarissen terecht voor een check van de koopovereenkomst. We nemen het contract graag met u door.

TIP: DRIE DAGEN BEDENKTIJD
Het koopcontract is bindend, zowel voor u als voor de verkoper. Wel hebt u als particuliere koper drie dagen bedenktijd: u kunt binnen deze drie dagen van de koop afzien, zonder financiële gevolgen. De bedenktijd gaat in op het moment dat u (een afschrift van) de door u en de verkoper getekende koopovereenkomst hebt ontvangen.

TIP: BOUWKUNDIGE KEURING IN DE ONTBINDENDE VOORWAARDEN
Een bouwkundige keuring kost tijd en geld. Dat maakt de verkoper vaak ongeduldig. Toch is het belangrijk om te weten wat de staat van een huis is, voordat u het definitief koopt. U heeft namelijk een wettelijke onderzoeksplicht. Niet alleen de bouwkundige staat van het huis is hierbij van belang, maar ook de juridische staat. Let daarbij op het bestemmingsplan en of er eventuele erfdienstbaarheden zijn, zoals bijvoorbeeld een recht van overpad.

De kracht achter Hoekstra & Partners Notarissen

Maak kennis met de specialisten

Harold Jansen

Notaris

Inge Mulleman- van den Biggelaar

Behandelaar onroerend goedpraktijk

Stephanie Franken

Medewerker onroerend goedpraktijk

Marvin la Rose

Behandelaar onroerend goedpraktijk

Eefje Wijdemans

Medewerker onroerend goedpraktijk

Edith van der Zee

Behandelaar onroerend goedpraktijk

Uw notarieel adviseur
in Tilburg

Hoekstra & Partners Notarissen is een samenwerkingsverband van notarissen verspreid op 6 locaties in Nederland. Zowel particulieren als bedrijven kunnen bij Hoekstra & Partners terecht voor notariële dienstverlening op ieder denkbaar gebied.